SSL

Kako funkcioniše Google reCAPTCHA

Kako funkcioniše
Google reCAPTCHA

Sigurno ste videli da neki sajtovi imaju novi Captcha sistem protiv robota gde je potrebno samo da kliknete na kućicu. Ali, kako Captcha zna da je kućicu kliknuo čovijek a ne robot?

Zapravo, to nije klasično Check polje već div unutar iframe-a. Pored toga nalazi se i nevidljivo polje u koje se upisuje unikatna vrijednost, a to polje ne može da učita robot jer ne podržava Javascript.

Ipak, neki roboti podržavaju Javascript, to znači da je nova Captcha ipak ranjiva? Naravno da ne. Kliktanje Check polja i čuvanje unikatnog Koda u nevidljivo polje nije jedini mehanizam zaštite. Captcha je toliko usavršena da koristi mnogo više parametara na osnovu kojih utvrđuje da li je polje kliknuo čovijek ili robot.

Web Studio NESA Tuzla svim svojim klijentima uz novu stranicu izvrši kreiranje i podešavanje ove sigurnosne mjere.

Zašto svaka Joomla stranica treba ovu opciju ?

Broj robota kao i hakera konstantno raste, a samim time se povećava i mogućnost zloupotrebe Vaše nezaštićene kontakt forme za slanje velikog broja SPAM poruka. Ukoliko Vaša kontakt forma nije zasštićena sa Google reCAPTCHOM velika je vjerovatnoća da ćete biti još jedna u nizu web stranica koje hosting provajderi nakon napada suspenduju kako bi spriječili slanje velikog broja SPAM poruka sa Vaše domene odnosno web stranice. 

Account suspended

Otvorite Vašu stranicu...
a stranica suspendovana

Kao što smo već ranije rekli ukoliko dođe do masovnog slanja SPAM poruka putem Vaše nezaštićene kontakt forme svaki hosting provajder će suspendovati Vaš account kako bi zaštitio sve ostale stranice na njihovim serverima.

Koji su koraci kako bi riješili ovaj nastali problem? Prvi korak je da nam pošaljete pristupnep odatke za Vaš hosting nakon čega naše osoblje kontaktira hosting kompaniju i traži privremeno kratkotrajno skidanje suspenzije kako bi naš tim instalirao i podesio Google reCAPTCHU na Vašu kompletnu stranicu. Nakon instaliranja ove sigurnosne mjere pratimo situaciju na serveru još 24 sata kako bi bili sigurno da je prijetnja slanja SPAM poruka uspješno otklonjenja.

UČINITE PRAVI KORAK!

Pošaljite nam upit i uvjerite se u našu profesionalnost...